Translate

čtvrtek 30. května 2013

Jahodovo-rebarborový koláč

Klasický český rebarborový koláč jsem ozvláštnila jahodami a mandlemi. Výsledek byl dokonalý, až nečekaně. Teď ho jím pořád-snídaně,svačina,zákusek po obědě/večeři...
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 30min+hodina kynutí a 35min pečení
Porce: 12 řezů

Ingredience:
  • 160ml mléka
  • 340g hladké mouky+trochu na posypání
  • 1/3 droždí
  • 1 vejce
  • 100g cukru krupice
  • 100g másla
  • špetka soli
  • 3 stonky rebarbory
  • 8 jahod
  • 100g másla(na drobenku)+trochu na vymazání
  • 120g cukru krupice(na drobenku)
  • 120g hrubé mouky(na drobenku)+trochu na vysypání
  • 70g mandlových plátků(případně ještě trochu mletých do drobenky)
Postup:
1. Mléko rozdělím na půl, v jedné části rozpustím máslo, tu drouhou zahřeju jen lehce a připravím v ní kvásek: rozdrobím droždí, posypu 2 lžícema cukru krupice a nechám vzejít kvásek na teplém místě.
2. Do mísi proseju hladkou mouku, přidám vejce, špetku soli, mléko+máslo a kvásek. Vypracuju hladké a nelepivé těsto, popráším trochou mouku a nechám min. hodinu kynout na teplém místě.
3. Připravím si drobenku. Stačí jen spojit hrubou mouku, máslo a cukru(v mém případě ještě malou hrstku mletých mandlí).
4. Předehřeju troubu na 160 stupňů. Omeju a oloupu rebarboru škrabkou, nakrájím na tenké plátky. Vymažu si formu máslem a vysypu hrubou moukou. Těsto rukama rozmístím po formě. Navrch dám rebarboru, nyní omeju jahody a krájím (asi na čtvrtky) rovnou na koláč. Nakonec posypu drobenkou a plátky mandlí, dám péct na 35min.
5. Podávám jen tak nebo s pořádnou lžící zakysané smetany.
 

Upekla a sepsala
                  Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat